Kabel TV med Samsung SMT H3106 og SMT H3126

Har du et fladskærms-TV uden digital tuner til kabel TV (DVB-C) og mpeg4, eller måske endda et gammelt billedrørs TV, behøver du ikke at anskaffe dig et nyt TV for at kunne se HD-kanalerne.

Det kan let løses med en lille DVB-C mpeg4 tuner boks, som dit TV modtager billedet fra, på samme måde som fra en DVD afspiller eller videomaskine. Man skifter så bare kanal på boksen i stedet for på TV'et.

Læs mere om det digitale tv-signal på: http://www.detnyetv-signal.dk/ - http://digi-tv.dk/

W - HD - DVB-C - mpeg4

YouSees gamle boks

I 2013 fandt jeg tilfældigt ud af, at El-giganten solgte YouSee's gamle udlejningsbokse (Samsung SMT H3106). I december 2013 købte jeg en ekstra for 495 kr. (kostede tidligere 695 kr.) og kunne konstatere at den var sprit ny og aldrig havde været taget i brug.

I dag vil man kunne finde dem i skraldespande og på loppemarkeder til næsten ingen penge.

Det findes to modellerer af den gamle udgave. En med harddisk (Samsung SMT H3126) og en uden harddisk (Samsung SMT H3106).

Der findes andre bokse på markedet som er billigere, men med den lavere pris følger også et ringere produkt. Jeg har selv prøvet nogle af de billige, og har oplevet problemer med at bl.a. lyd og billede ikke passede helt sammen. Det er specielt irriterende at se på når nogen taler.

Man behøver ikke et YouSee Plus kort, for kunne benytte YouSee boksen til at se digitalt TV, men man skal selvfølgelig have kabel-tv fra YouSee.

Har man et YouSee Plus kort, får man adgang til sine ekstra tv kanaler. Understøttelse af onlineindhold ophørte i 2018.

Læs en af de tidlige anmeldelser af boksen hos recordere.dk.

Samsung SMT H3106

Boksen får man i den originale papkasse, og den indeholder alt originalt tilbehør, inkl. YouSee-dongle til trådløst netværk samt antenne-, SCART- og HDMI-kabel (med ethernet), ligesom der er danske manualer til både boks, fjernbetjener, og YouSee-dongle.

Se de danske vejledninger i PDF online her.

Kassens indhold

Selvom der er tale om en brugt - og tidligere udlejet - boks, fremstår de to bokse jeg har købt som helt nye. Især kabler, fjernbetjeneren og dongle til trådløst netværk, ser helt nye ud.

Samsung remote

Fjernbetjener (Samsung GL5900070A)

Der følger en original Samsung GL5900070A fjernbetjener med inkl. helt nye batterier. Den har en værdi af ca. 280 kr.

Fjernbetjeneren kan også betjene Samsung TV, se brugervejledningen for mere information.

OBS: Man skifter mellem at betjene boksen og TV med en af de fire knapper helt øverst. Reagerer boksen ikke når du benytter fjernbetjeneren er den måske skiftet til TV-brug. Stille tilbage til boksen med knappen "STB" helt øverst.

Se vejledningen her.

YouSee-dongle

Den lille dongle til trådløst netværk, har man ikke så meget at bruge til sammen med selve boksen, da YouSee har lukket af for al onlineindhold.

Selv hvis man har et YouSee Plus kort er den som oftest overflødig, da boksen har adgang til internettet via antennestikket med sit indbyggede kabelmodem, også selvom man ikke har internet hos YouSee.

Se vejledningen her.

Den virker dog også i en almindelig computer, så hvis du mangler trådløst netværk i din computer kan du bruge den i den.

Det er en YouSee-branded udgave af Edimax EW-7711UMn Wireless nLite USB Adapter. Sådan en ligger i et prisleje omkring 100 kr.

Tilslutning af boksen

Boksen kan tilsluttes med alle normale tilslutningsmuligheder vi kender i Danmark - SCART-kabel, Component (RGB), HDMI - og så er der mulighed for separat tilslutning af lyd med enten phono-kabel eller SPDIF (optisk).

Stik på bagsiden

Det bedste billede får man ved at bruge det medfølgende HDMI-kabel. Det sender billedet digitalt til TV'et.

Har man et af de helt tidlige HD-ready fladskærme uden HDMI-indgang, men kun med DVI-indgang, skal man anskaffe sig en HDMI-DVI adapter eller et HDMI-DVI-kabel samt seperat lydkabel, som oftest skal være et phono-til-jack kabel. Phono stikkene skal ind i YouSee boksen der hvor der står "AUDIO" og jackstikket (det lille runde der ligner det man stikker i sin iPod til øretelefonerne) skal ind i et stik bag på TV'et hvor der som oftest står "PC lyd ind", "DVI lyd ind" eller noget i den stil (OBS: skal ikke forveksles med stikket til øretelefoner).

Kig bag på dit TV inden du anskaffer kabler, så du får de rigtige.

Har du hverken HDMI eller DVI stik på dit TV, skal du blot bruge det medfølgende SCART-kabel og tilslutte som man tilslutter en videomaskine eller DVD-afspiller.

Nu har dit TV adgang til alle de nye HD-kanaler, som ikke sendes med det gamle TV-signal.

Opdatering af boksen

Første gang man tænder boksen vises en velkomstskærm (bemærk, der også er en afbryderknap på bagsiden, hvor man kan slukke helt for boksen), hvorefter boksen selv kontrollerer om der er et tilgængeligt signal fra YouSee. Boksen finder alle kanaler, inkl. kodede kanaler. Alle de ukodede kanaler ligger først i listen.

Det er muligt, at boksen ikke kan opdateres efter at YouSee har lukket for onlineindhold til boksen.

Bemærk, at alle de ukodede kanaler dukker op igen i en kodet udgave længere nede i listen sammen med alle de andre kodede kanaler. Så hvis du har bladret langt ned i listen og pludselig kun får kanaler med stort skærm, skal du blot vælge kanal 1 for at komme tilbage til starten af kanal listen.

Efter kontrol af netværk laver boksen en selv-test, som sandsynligvis konstaterer, at der findes en opdatering klar til at blive lagt på boksen.

Jeg er usikker på om denne funktion stadig vil virke på de gamle bokse, efter at YouSee har valgt at ophører med at understøtte onlineindhold til de gamle bokse i 2018.

Følg blot vejledningen på skærmen - sluk boksen med fjernbetjeneren når du bliver bedt om det og tænd igen. Boksen slukker et par gange i forløbet (indikatoren i power-knappen på boksen lyser rød). Den skal blot tændes igen når det sker.

Nævneværdige funktioner

Som noget af det jeg blev mest begejstret over, og som fik mig til at købe en til mig selv - ud over den jeg har givet min far og mor - er den elektroniske program guide, som man kalder frem via "Guide" knappen nederst på fjernbetjeneren.

Guiden fungerer langt bedre end dem jeg har set indbygget i de fleste digitale TV.

Og så er der program information, som viser en fulde beskrivelse af den aktuelle udsendelse man ser, og som man kalder frem fra "Info" knappen. Det er et uddrag af denne beskrivelse man kan se i den aflange sorte ramme på billedet ovenfor til venstre. Mens man bladrer rundt i Guiden eller læser programinfo, man man stadig høre lyden og se billedet fra den aktuelle udsendelse i en lille udgave.

Sort skærm gendannelse af fabriksindstillinger

Gå endelig ikke i panik, når du får sort skærm efter nulstilling. Det skyldes blot at standard frekvensen er ændret.

Gå til Indstillinger ► Personline ► Visning og Vis avancerede indstillinger til.

Gå derefter til Indstillinger ► Netværk ► TV netværk og skift netværksnummer til 120 og Frekvens til 450000.

Humax YSR-2000

Den nye boks fra YouSee, Humax YSR-2000, skal registreres på YouSees netværk for at fungere, så finder du sådan som sælges brugt, vil du ikke få meget glæde af dem til at se tv fra YouSee med.

Men du skulle måske overveje at købe den alligevel, hvis du kan få den billigt. Inden i den ligger nemlig en Toshiba MQ01ABD100V, SATA 2,5", 1 TB harddisk.