Free-to-air TV fra Hot Bird og Astra

Få mest muligt ud af din parabolmodtager

Flere TV satellitter ligger placeret, så det er muligt at modtage signal fra dem på samme parabolantenne, hvis der monteres LNB hoveder ved siden af hinanden.

Der findes også LNB monoblock, med to uafhængige NLB hoveder monteret sammen, med en fast vinkel mellem de to LNB hoveder, til modtagelse fra to forskellige satellitter som har en afstand til hinanden der passer med vinklen.

Et eksempel kunne være en vinkel på 6° som muliggør modtagelse fra Hot Bird på 13° øst (som i virkeligheden består af 3 satellitter) og Astra på 19,2° øst. Vinklen behøver ikke at være super præcis hvis parabolantennen er stor nok, som f.eks. 80 cm.

På hjemmesiden Digitalt.TV er der nogle gode guides til parabol installation, så læs dem først. Her vil jeg blot dele mine erfaringer med installation af monoblok med to LNB hoveder, som ikke er beskrevet så forfærdelig mange steder.

Let og hurtig opsætning

Først skal man have styr på hvilken af de to LNB hoveder som er DiSEqC A (eller 1) og B (eller 2), da denne information skal bruges ved installering af selve parabolmodtageren.

På min monoblok, jeg fandt på et loppemarked til 10 kr., sidder DiSEqC A/1 til venstre når man kigger på den fra parabolens side. Det kan man nok godt lægge til grund den gør på de fleste. LNB hovedet til venstre er Hot Bird og hovedet til højre er til Astra. Jeg valgte at montere det venstre LNB på beslaget til parabolantennen.

http://www.emperor.dk/Parabol_Monoblock.jpg

Bare monter monoblokken nogen lunde vandret. Det er efterfølgende muligt at justere vinklen hvis nødvendigt.

Det næste der skal være styr på er parabolens retning og vinkel mod himlen. Det finder man ud af fra en af de talrige hjemmesider som tilbyder at finde ud af dette, som f.eks. www.dishpointer.com, hvor man endda kan vælge retningen for modtagelse af Hot Bird og Astra samtidig og zoom ind på sit eget hus og hurtigt se retningen uden bagefter at skulle stå og kigge på et kompas.

http://www.emperor.dk/Parabol_DishPointer.jpg

Juster retning og vinkel

Når parabolantennen er samlet og stillet i nogenlunde rigtig retning og vinkel og tilsluttet parabolmodtager er det lettest at finde den helt rigtige retning og vinkel hvis du kan se dit TV ude fra parabolantennen.

De fleste parabolmodtagere har en menu hvor man kan se modtagerstyrken på en valgt TV satellit.

http://www.emperor.dk/Parabol_Himmel.jpg

Først skiftede jeg sattelit og DiSEqC udgang i opsætningsmenu'en til Hot Bird og udgang 1, og rettede først retningen på parabolantennen til styrken blev bedst muligt, og derefter vinklen.

Parabolmodtageren skal lige have tid til at måle styrken efter en justering, så drej lidt ad gangen og vent lidt.

Se i vejledningen til din monoblok hvilken DiSEqC switch indstilling du skal vælge. LNB Frekvens og Transponder pillede jeg ikke ved.

I løbet af ingen tid fandt jeg den bedst mulige styrke i forhold til retning, og bagefter den bedste styrke i forhold til vinkel mod himlen, på modtagelse.

Herefter skiftede jeg sattelit og DiSEqC udgang i opsætningsmenu'en til Astra og udgang 2. Her ændrede jeg kun vinklen på selve monoblokken lidt indtil jeg fandt den bedste styrke. Det var ikke nødvendigt at justere parabolens retning.

Man skal måske gå lidt på kompromis, så der ikke er perfekt styrke på den ene sattelit og dårlig styrke på den anden, men i stedet nogen lunde på begge. Jeg tror bare jeg var ualmindelig heldig at få så gode styrker på begge samtidig.

http://www.emperor.dk/Parabol_AstraStyrke.jpg