Billigt netværksdrev/VPN-box

Nyt projekt inspireret af en artikel jeg læste på nettet om at bruge en gammel router som netværksdrev og det amerikanske senats beslutning om at tillade salg af privates browsing historik uden forudgående accept.

En gammel ASUS WL-500g Premium v1 router, som jeg fandt på et loppemarked til 50,- kr., skal konverteres til en kombineret NAS-server og VPN-box.

Man kan finde bedre routere til formålet (mere RAM mv.), men formålet med mit projekt var at gøre det så godt som uden udgifter.

Lidt ekstra goder i denne router er desuden, at selvom der kun er 2 USB porte bag på, så understøtter den rent faktisk 4 USB porte, som omtalt på hackaday.com , så det er muligt at tilføje 2 USB hardware inde i routeren, ligesom den er forberedt til seriel-stik. Der ud over har v1 udgaven, som jeg fik fat i, en miniPCI port, hvor der sidder et udskiftelig wireless kort.

Se denne side for nærbilleder af hardwaren indeni.

Søger man længe nok, vil man kunne finde alle mulige vilde DIY hardware udvidelser til de fleste routere.

W - NAS, TOR, miniPCI.

Unbrick

Min første udfordring var, at nogen sikkert allerede havde forsøgt sig med at ændre på routerens operativsystem. Den var i hvert fald umulig at komme i kontakt med, så den første opgave bestod i at lagt den originale firmware på.

Fandt en blog som i detaljer beskriver hvordan det kunne gøres. Jeg skal nok skrive den om til dansk her snarrest.

Der er lidt som skal gøres anderledes på ASUS-routeren, end beskrevet i bloggen:

For at kunne sende firmwaren til routeren skal den startes i rescue mode. Det gøres ved at holde reset knappen inde mens strømmen tilsluttes. Power-dioden vil nu blinke langsomt som tegn på at routeren er i rescue mode.

Der ud over skal man have TFTP installeret på sin PC, og bruge det istedet for Linksys TFTP utility, som beskrevet i linket til DD-WRT forum i bloggen.

TFTP følger med Windows, men bliver ikke installeret som standard. Åben Kontrolpanelet (det findes stadig i Windows 10) og vælg Fjern et program. Derfra startes Slå Windows-funktioner til eller fra i panelet til venstre. Et popup vindue med Windows-funktioner vil dukke op, og når det bliver færdig med at indlæse, tilvælges TFTP-klient og afslut med OK.

W - Brick, TFTP.

Tredje parts firmware

Jeg skal ikke forsøge at gøre mig klog på hvilken firmware der er bedst, men blot henvise til en af mange artikler om emnet.

Indtil videre har jeg lagt DD-WRT på routeren, men vil selvfølgelig lige prøve OpenWRT .

Nu skal jeg igang med at gøre mig nogle erfaringer i forhold til at tilslutte USB-nøgle til at udvide operativsystemets fil-plads og USB-harddisk. Måske endda se på mulighederne for at placere dem inde i kabinettet på de ledige interne USB-forbindelser. Og endelig også prøve mulighederne for TOR-netværk.

Så snart der sker mere vender jeg tilbage og skriver mere...

TOR, The Onion Router

En super kort beskrivelse af TOR kan læses her .

Hvad der måske ikke fremgår direkte er, at man som bruger af TOR stiller sin egen internetforbindelse til rådighed for alle de andre brugere, så når de surfer på internettet, ser det ud som om noget af deres internettrafik sker fra dig, med mindre du konfigurerer din TOR-klient til ikke at være en exit node .

Som der står i linket ovenfor: "TOR erstatter ikke sund fornuft".

TOR, som er ganske gratis at deltage i, er rigeligt hvis du blot skal surfe på nettet, men absolut ikke egnet til større trafik som streaming tjenester.

VPN, Virtual private network

W - VPN.